ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ


Έκθεση Ζωγραφικής στο Δήμο Σητείας «ΚΟΡΝΑΡΕΙΑ 2014»


Κάποιοι είπαν πως η Λάστρος είναι περισσότερο από ένα χωριό.
Η Λάστρος είναι "ιδέα"...!Στο Δήμο Σητείας στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων «ΚΟΡΝΑΡΕΙΑ 2014» τον Ιούλιο και Αύγουστο, έγινε η Έκθεση Ζωγραφικής του Γιάννη Τασιόπουλου στη Λάστρο Σητείας από 1η Ιουλίου 2014, με έργα εμπνευσμένα από την περιοχή και τους κατοίκους της.

Τα έργα ετοιμάστηκαν από το καλοκαίρι του 2013 και εκτέθηκαν από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Αναγέννηση» στο Πολιτιστικό Κέντρο της Λάστρου.

Φωτογραφίες ορισμένων από τους πίνακες της Έκθεσης:


1ο Έργο : «Μόχλος: Ο Κάστελας»

2ο Έργο : «Το κυνήγι του λαγού»

3ο Έργο : «Μαζεύοντας κοχύλια» . . . . . . . (Διαστάσεις: 50 x 60)

4ο Έργο : «Πάμε στο ψάρι» . . . . . . . . (Διαστάσεις: 50 x 60)

5ο Έργο : «Στην παραλία» . . . . . . . . (Διαστάσεις: 50 x 60)

6ο Έργο : «Σαν το παλιό κρασί» . . . . . . . (Διαστάσεις : 40 x 50)

7ο Έργο : «Καρπούζι και πεπόνι» . . . . . . . (Διαστάσεις: 40 x 50)

8ο Έργο : «Η βρύση της Μυρτιδιώτισσας» . . . . . . (Διαστάσεις: 40 x 50)

9ο Έργο : «Μια ζωή ... πολλές ιστορίες» . . . . . . . (Διαστάσεις: 40 x 50)

10ο Έργο : «Κρασί Τοπλού» . . . . . . . (Διαστάσεις: 40 x 50)

11ο Έργο : «Στο ιατρείο» . . . . . . . . (Διαστάσεις: 50 x 60)

12ο Έργο : «Και το πουλί πέταξε...» . . . . . (Διαστάσεις: 35 x 45)

13ο Έργο : «Στην παραλία με τους γλάρους» . . . (Διαστάσεις: 50 x 60)

14ο Έργο : «Κορίτσια στην παραλία με τους γλάρους»

15ο Έργο : «Αυλόπορτα στις Αρχάνες» . . . . . . (Διαστάσεις : 40 x 50)

16ο Έργο : «Στενό της Λάστρου»

17ο Έργο : «Μπουκάλι με κρασί

18ο Έργο : «Ο ανέμελος»

19ο Έργο : «Τα κύματα στις Λούτρες» . . . . . (Διαστάσεις: 50 x 60)

20ο Έργο : «Ζητιάνος της γνώσης» . . . . . (Διαστάσεις: 60 x 50)

21ο Έργο : «Ψάρεμα στη Ψείρα»

22ο Έργο : «Η ψαριά»

23ο Έργο : «Κάτω από τον καυτό ήλιο» . . . . . (Διαστάσεις: 40 x 50)

24ο Έργο : «Ο παραμυθάς, ο πονηρός και ο αφελής» . . . . .

25ο Έργο : «Προσωπογραφία της μικρής Μαριγιάννας». 60 x 40 εκατ

Λίγα λόγια για την Έκθεση

Προετοιμασία των έργων

Ένας πίνακας δεν πρέπει να τελειώνει με την υπογραφή του ζωγράφου στο κάτω μέρος. Το πλαίσιο (κορνίζα) είναι μία προσθήκη που θα την κάνει κάποιος άλλος, η επιλογή του οποίου μπορεί να προσθέσει ή να αφαιρέσει εντυπώσεις, να προσθέσει ή να αφαιρέσει βάθος στο έργο. Εκτός αυτού δεν θα ήθελα να επωμισθούν την μέριμνα και το κόστος του πλαισίου οι αγοραστές, όπου στην επαρχία πολλές φορές το κόστος ξεπερνά την τιμή του έργου. Για τους λόγους αυτούς και άλλους, συνεχίζω να δημιουργώ και το πλαίσιο στον πίνακα. Πρέπει να παίρνει χρώματα και στοιχεία από το έργο, να εμφανίζει το βάθος αν πρόκειται για τοπίο, να συμβαδίζει με το θέμα του έργου αν πρόκειται για κλασσικό ή μοντέρνο ή παράσταση κ.λ.π. Αυτό έγινε και στα έργα της έκθεσης στη Λάστρο Σητείας.

Η παρουσίαση

Ένα έργο τέχνης για να παρουσιαστεί σε έκθεση θέλει τον κατάλληλο χώρο, τον κατάλληλο φωτισμό, τον κατάλογο και κυρίως τον φόντο πίσω από το έργο. Στην περίπτωση της Λάστρου, στήθηκε ένα σκηνικό 25 μέτρων μήκος και 2,5 μέτρων ύψος, ώστε να χωρέσουν όλα τα έργα, με 35 τ.μ. λευκό τεντωμένο καραβόπανο, ως φόντο. Κάθε πίνακας κρεμάστηκε με διαφανή μεσηνέζα για να υπάρχει η αίσθηση ότι ο πίνακας είναι στον αέρα. Μελετήθηκε ώστε το κέντρο του κάθε πίνακα να είναι στο ύψους του ματιού του επισκέπτη. Ο φωτισμός πρέπει να είναι πάντα από πάνω και να μην δημιουργεί αντανάκλαση στα γυαλιστερά χρώματα του πίνακα. Όλη αυτή η τεχνική, ήταν δουλειά που ετοιμάστηκε στην Αθήνα και μεταφέρθηκε και στήθηκε στη Λάστρο, όπου με τη βοήθεια και την συμπαράσταση των μελών του Συλλόγου, είχαμε το αποτέλεσμα που παρουσιάζεται στις επόμενες φωτογραφίες…

Έκθεση : Μία εμπειρία

Τα 20 έργα που δημιουργήθηκαν προετοιμάστηκαν με σκοπό να υπάρχουν αρκετές επιλογές για τον επισκέπτη. Εκτιμώντας τα ενδιαφέροντα και τις ασχολίες των κατοίκων της περιοχής, τα θέματα μπορούν να χωριστούν σε δύο ενότητες. Αυτές με περιεχόμενο υπαρκτά στοιχεία της περιοχής, όπως συγκεκριμένα βουνά, παραλίες, θάλασσα, βρύσες… και αυτά που είχαν ποικίλο περιεχόμενο, όπως γυναικείες φιγούρες με ζωντανά χρώματα, νεκρές φύσεις με φρούτα, παραστάσεις με επίκεντρο το συναίσθημα κ.λ.π. Πουλήθηκαν όλοι οι πίνακες. Οι περισσότεροι πριν τα επίσημα εγκαίνια που έγιναν το Δεκαπενταύγουστο. Οι επισκέπτες επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους περισσότερο στα έργα της πρώτης ενότητας, όπου το τοπικό στοιχείο εμφανίζεται στο έργο και λιγότερο στη δεύτερη ενότητα. Το έργο με την "Βρύση της Μυρτιδιώτισσας" ζητήθηκε 6 φορές. Όμως το κάθε έργο πρέπει να είναι μοναδικό και η αναπαραγωγή του μειώνει την αξία του.

Το σημαντικότερο για μένα είναι ότι είδα στο πρόσωπό τους τη χαρά και την ευγνωμοσύνη για την προσφορά μου και αυτό, είναι η καλύτερη και η ανώτερη αμοιβή για έναν καλλιτέχνη...


ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΣΤΡΟΥ
«Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΣ»


Λάστρος, 3 Σεπτεμβρίου 2014

Προς
κο Ιωάννη Τασιόπουλο

Αγαπητέ κε Τασιόπουλε,

Το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη του Προοδευτικού Συλλόγου Λάστρου «η Αναγέννησις», σας ευχαριστούν ιδιαίτερα, για την δημιουργία και λειτουργία της ζωγραφικής έκθεσης των έργων σας, στο χώρο του πολιτιστικού μας Συλλόγου, η οποία ήταν ενταγμένη στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις μας «Κορνάρεια 2014»

Κε Τασιόπουλε,
Η φιλική σας αυτή διάθεση, όχι μόνο της έκθεσης των έργων σας, αλλά και της διάθεσης των χρημάτων από τις πωλήσεις τους, για την οικονομική υποστήριξη του Συλλόγου μας, μας συγκίνησε όχι μόνο το μέγεθος αλλά και ο τρόπος της φιλικής σας προσφοράς.
Η έκθεση και μόνο των έργων σας στο χώρο μας αλλά και ο τρόπος προβολής τους (με προσωπική σας και πάλι παρέμβαση), έδωσαν στο Σύλλογο, αλλά και σε όλο το χωριό, λάμψη και αίγλη ανεβάζοντας το πολιτιστικό μας επίπεδο.
Σας γνωρίζουμε ότι οι κριτικές των επισκεπτών της έκθεσης, που ήταν πάρα πολλοί, (Έλληνες και ξένοι), ήταν εγκωμιαστικές για την πραγματικότητα των θεμάτων, το φώς και την ζωντάνια τους, τα οποία αποδώσατε μέσα από το καλλιτεχνικό σας ταλέντο.
Με τις εμπνεύσεις των έργων σας, με την 35ετή σας σχέση με το χωριό μας μέσω του φίλου σας και χωριανό μας κ. Γιάννη Μοσχολιδάκη, μας δώσατε την αίσθηση ότι σ’ ένα κομμάτι της ψυχής σας έχετε κλείσει την Λάστρο και τους Λαστριανούς.
Όμως και εμείς γνωρίσαμε τον κο Τασιόπουλο και τον αισθανόμαστε φίλο και όχι απλό επισκέπτη.
Σας γνωστοποιούμε ότι από τα έργα σας που προβλήθηκαν από 1/7/2014 έως και 31/8/2014 δεν επωλήθησαν: Νο 4 «Πάμε στο ψάρι», Νο 15 «στο ιατρείο» και Νο 9 «κρασί Τοπλού» τα οποία συνεχίζουν ακόμη να εκτίθενται.
Από τις πωλήσεις των υπόλοιπων πινάκων ο Σύλλογος επωφελήθηκε το ποσό των (950) ευρώ

Σας ευχαριστούμε και πάλι και σας ευχόμαστε προσωπική και οικογενειακή, υγεία, γαλήνη και ευτυχία.

Για το Δ.Σ.

Σακαδάκης Στυλιανός


Γιάννης Τασιόπουλος
Αθήνα, 4 Ιανουαρίου 2014


κ. Πρόεδρε , αγαπητοί φίλοι του Διοικητικού Συμβουλίου

Σας εύχομαι Χρόνια Πολλά ευτυχισμένος και δημιουργικός ο καινούργιος χρόνος.

Η επιστολή σας, ομολογώ ότι ήταν ο δικό σας πίνακας ζωγραφικής με τα ωραία χρώματα της ψυχής σας. Τα συναισθήματά σας για την αναγνώριση της προσπάθειάς μου με γέμισαν συγκίνηση.

Επισκέπτομαι την όμορφη Λάστρο, από το 1975 και ήρθε η ώρα να ανταποδώσω και γω μέσα από την τέχνη, το μερίδιό μου για τα ευγενικά σας αισθήματα, την εκτίμησή σας σε μένα και στην οικογένειά μου.

Η προσπάθειά μου αυτή ήταν μία κατάθεση ψυχής για όσα γνώρισα, αισθάνθηκα και έμαθα. Από τον φίλο μου τον Γιάννη τον Μοσχολιό, γνώρισα τους Λαστριανούς και νιώθω και γω ότι είμαι ένα κομμάτι από σας.

Δεν ήταν τυχαίο που άρχισα να ζωγραφίζω ξανά μετά από 25 χρόνια και η αφορμή γιαυτό ήταν οι ομορφιές της Λάστρου και οι αγαπητοί Λαστριανοί.

Εμπνέει η Λάστρος με τα γραφικά δρομάκια, τις λουλουδένιες αυλές, το καφενείο της κυρά-Μαρίκας, την καλή διάθεση των Λαστριανών και τα σπιτάκια αγκαλιασμένα το ένα δίπλα στο άλλο, για να μην πέσουν στον βράχο.

Θέλω άλλη μία φορά να ευχαριστήσω όλους σας, στο πρόσωπο του προέδρου και φίλου Στέλιου Σακαδάκη, για την οργάνωση των εκδηλώσεων "Κορνάρεια 2014" και τον άψογο τρόπο παρουσίασης της έκθεσης των έργων.

Με την εκτίμησή μου

Γιάννης Τασιόπουλος

tasiopoulos@lastros.net
tasiopoulos@lastros.net